Voetklachten

 

 

 image

Schimmelnagel (Mycose)

Schimmels bevinden zich overal in onze omgeving. Slecht groeiende en/of beschadigde nagels van warme en vochtige voeten zijn het meest vatbaar voor deze infectie. De grote aantallen schimmelsporen zijn zeer besmettelijk en uiterst actief in vochtige, warme ruimten. Loop daarom in sauna’s zwembaden en kleedkamers nooit op blote voeten.

Genezing
De schimmelinfectie geneest nooit vanzelf en behandeling is noodzakelijk om uitbreiding te voorkomen. Omdat schimmelsporen zich ook nestelen in uw schoenen en u op die manier blijven besmetten, is het zinvol ook alle schoen binnenin te behandelen met een schimmelwerend middel. Dat is om infectiegevaar te verminderen. Het resultaat van een behandeling voor een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk te zien. De schimmels kunnen wel zijn uitgegroeid, de afwijkingen aan de nagel kunnen nog maanden te zien zijn. Er is veel tijd nodig voordat de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid en afgestoten. Het is dus een kwestie van geduld, geduld en nog eens geduld.

Taak pedicure    

Als eerste zal ik de verdikte nagels grondig afvijlen zodat pijn en extra druk voorkomen worden. Nadat de nagels mooi gefreesd zijn behandel ik ze na met een mycosespray die het herstelproces zal versnellen. Deze spray doodt namelijk de bacteriën in de nagel. Doordat de nagel groeit zal de verkleurde schimmelnagel moeten uitgroeien, dit vergt tijd en veel geduld. Wat ook een mogelijkheid is, is een sculpture gel over de nagel plaatsen. Door de gel wordt de bacterie ook gedood. Deze gel kan zes weken blijven zitten, na de zes weken zal ik de gel eraf frezen en u zult dan zien dat de combinatie van de mycose spray en de sculpture gel een goed resultaat geeft!

Wat kunt u zelf doen
Uw voeten dagelijks wassen, liefst zonder zeep. Uw voeten voorzichtig en zorgvuldig drogen, ook tussen uw tenen. Sokken dragen van absorberend materiaal en altijd slippers dragen in openbare ruimten, zoals douches. Sokken en handdoeken wassen op 60 graden, dit doodt de meeste bacteriën. In mijn salon verkoop ik de mycosespray die ik ook tijdens de behandeling gebruik, ik raad u aan om deze (of een andere spray) behandeling thuis voort te zetten om snellere resultaten te zien.

image

Ingroeiende teennagels

Een ingroeiende teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo´n teennagel ingroeit is niet met zekerheid bekend. Misschien ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt) of door het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes.

Verkeerd knippen

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Teennagels dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg. In veel gevallen speelt meer dan één van de genoemde factoren een rol.

Behandeling

Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. Door middel van het plaatsen van een nagelbeugel wordt de nagel drukvrij gelegd.

image

Likdoorn (vroeger ook eksteroog genoemd)

Dit is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn en een eeltplek als gevolg van een langdurige plaatselijke wrijving en druk. De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen , door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide.

Behandeling
Ik kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Na verwijdering zal ik kijken wat de mogelijke oorzaak is geweest van de likdoorn, om dit in de toekomst te voorkomen dat de likdoorn terug komt.

image

Eelt

Dit is een plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/ of druk. Het komt het meeste voor onder de voet. De overmatige eelt vorming kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eelt vorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.

Behandeling
Bij mij in de salon zal ik het eelt vakkundig verwijderen. ’s Avonds de voeten in smeren met een vettige crème (= verzachtend en voorkomt kloven).

kloven

Kloven

Soms kan eelt kloven/ barsten gaan vertonen. Vaak treedt dit op aan de hiel, aan de bal van de voet of aan de grote teenzijde en dat kan pijnlijk zijn. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is. Vooral (’s zomers) bij het lopen op blote voeten is het eelt droger, de kans op kloven is dan groter.

Behandeling
Laat de kloven door mij vakkundig behandelen. ’s Avonds de voeten in smeren met een vettige crème.